Ten mus robię bez grama cukru, a rodzina zajada go z ochotą. Przepis jest banalny, a zastosowań ma wiele
Dynia właśnie pojawia się na bazarku, a ja już planuję, co z niej przygotuję. Niekwestionowanym hitem w moim domu jest prosty i smaczny mus z dodatkiem gruszki. W tym roku też przygotuję zapas na zimę.
Jakie są zalety musu dyniowo-gruszkowego?
Mus owocowo-warzywny, który moja rodzina pokochała, robi się niemalże sam, ale nie jest to jego jedyna zaleta. Ogromnie cenie go też za przyjemną aksamitną konsystencję i uniwersalność, bo sposobów wykorzystania jest naprawdę sporo.
Zawarte w musie dyniowo-gruszkowym składniki odżywcze stanowią mocny argument za tym, by ten smakołyk przygotować. Porcja domowego przetworu dostarczy witamin A, C i E, a także pierwiastków takich jak potas czy magnez. Regularne sięganie po te dwa produkty wesprze więc układ odpornościowy i poprawi kondycję wzroku raz skóry.
Co ważne, mus dyniowo-gruszkowy nie zawiera cukru dodanego. Możesz go zatem bez obaw podawać dzieciom, jeśli nie cierpią na cukrzycę czy inne choroby wymagające kontroli nawet naturalnych cukrów.
Jak zrobić mus dyniowo-gruszkowy?
Ten mus owocowo-warzywny nie wymaga dużo pracy, Wystarczy, że umyjesz i obierzesz dynię oraz gruszki, a następnie ugotujesz je do miękkości z dodatkami. Po zblendowaniu uzyskasz kremowy wyrób, który będziesz mogła zamknąć w słoikach na zimę. Prościej się chyba nie da, a zaoszczędzisz na kupowaniu gotowych dżemów.
Przepis: Mus dyniowo-gruszkowy
Pyszny mus owocowo-warzywny, idealny jako dodatek do placków, owsianek i naleśników.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 43 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg dyni piżmowej
- 1 kg gruszek
- 2 cytryny
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówGruszki oraz dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Gotowanie musu dyniowo-gruszkowegoGruszki i dynię włóż do większego garnka. Dodaj cynamon oraz skórkę i sok z cytryny. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zawartość na średnim ogniu przez 20-30 minut. Od czasu do czasu potrząsaj, by nic nie przywarło. Gdy wszystko zmięknie, zblenduj na gładką masę.
- Zamykanie musu w słoikachGorący miks gruszek i dyni przenieś do czystych i wyparzonych słoików i starannie je zakręć. Pasteryzuj przetwory w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Czas mierz od momentu, gdy urządzenie będzie rozgrzane.
Jak podawać mus dyniowo-gruszkowy?
Smakołyk z dyni możesz wykorzystać do wzbogacenia smaku swoich śniadań. Owsianka, naleśniki czy placki z tym musem owocowo-warzywnym będą znakomite. Z pomocą słodkiego dodatku w mig zamienisz też nudny jogurt naturalny w pyszny deser.
Nic nie stoi na przeszkodzie też, abyś musu dyniowo-gruszkowego używała jak pasty do chleba, smarowała nim kanapki z białym serem czy przygotowywała znakomite kluski na słodko.